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No Tax on Green Fees, Treasury

Dep't Rules
GOLFDOM:

We would appreciate it very much if
you would settle the following question
for us: We are a daily fee course, not a
club. We have no members in the usual
sense of the word; however, for $25 a per-
son can play all season without payment
of any further fees. Is this $25 season
ticket subject to the new federal tax on
admission to places of amusement? How
about our different daily fees of 25¢, 50¢
and $1.007

Signed: L. B. E,, Iowa.

Reply

The USGA through its general counsel,
Livingston Platt, advises us under date of
June 30th as follows:

“The admission tax section of the Rev-
enue Act of 1932 (Sec. 7110) is worded the
same as the admissions tax sections in
prior acts. The Treasury Department has
ruled that green-fees of a golf club are not
taxable as admissions. (See S. T. 3567 I-1
Cumulative Bulletin 434.) Golf clubs have
never collected a tax on green-fees under
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prior Revenue Acts, nor have they ever
been called upon to collect such a tax.
“The question raised by your letter is,
however, slightly different from the ques-
tions of green-fees of a golf club. The
Department has held that where payment
is necessary to gain physical access to a
building or enclosure the payment is sub-
ject to an admissions tax. (See Office De-
cision 99 4-21-214. Also, United States v.
Koller & Farmer, 287 Fed. 418 T. D. 3431
II-1 C. B. 266.) If the Iowa fee course will
not allow anybody on the grounds unless
they have paid a fee, it might well be that
the Department will rule that the charge
is subject to an admissions tax. The ordi-
nary golf club does not, of course, say
anything if a stranger who is behaving
himself in a proper manner merely walks
out upon its grounds and does not attempt
to play golf. Such a person is never told
that he must either pay a green-fee or
leave. However, I understand that some
of the public golf courses around New
York City, and particularly the Van Cort-
landt Park golf course, are absolutely
fenced off and no one who does not hold
a ticket entitling him to play is allowed
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upon the course. If the same procedure
is adopted by the course in Iowa, it is my
opinion that the Treasury Department
would hold that an admissions fee was
being charged and it was subject to tax.”

DOUBLE-CROSS

Thoughtless Pros Sacrifice Market

Protection on Ball Deal
ITTING IN the middle GOLFDOM has
had opportunity to comment impartially

on how attempts of manufacturers to give
pros exclusive marketing deals have been
defeated too often by the pros themselves.

Cases of pros selling PGA balls out of
their own stock to stores have been sub-
jects of prior comment. The straightfor-
ward pro merchants who keep faith on the
deals squawk about merchandise repre-
sented to them as “exclusively pro” being
found on sale at stores. Investigation of
the source of the stores’ supply most often
shows the goods come from pros who
listen to the stores’ importunities and
double-cross their comrades instead of
selling any surplus they have to brother
pros so the market can be protected.

Frequency of the cases prevented some
manufacturers taking on franchise to make
PGA clubs, as much as those manufactur-
ers would have like to consider the deal.
The deal involved a bond assuring exclu-
sive sale of PGA merchandise through
PGA pros. Any violation would subject
the manufacturer to a heavy forfeit or, at
the best, expensive and embarrassing in-
vestigation.

lLatest instances of some of the boys
stumbling over their own feet in this mat-
ter concerns the United States “Royal”
and “Fairway” ball sales. Pros were given
exclusive on the reduced prices for a three-
week period with the idea of presenting
them a proposition that would bring ball
business back to pro shops that formerly
had been going to other retailers for re-
duced price golf balls of unknown char-
acter.

It worked very prettily and completely
at the start and pros were planning a 100%
clean-up in bringing the bargain hunters
back as pro-shop customers. But, before
the July 12 date on which the dealers
were to get the balls at the reduced price
earlier given the pros, the balls began to
be seen in stores.

Investigators found that store supplies
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had been secured from pro sources at
premiums of as low as 25 cents a dozen.

Again reminding you that GOLFDOM is
robust champion of the pro cause, we must
say that this recurrence of the runaround
is one of those little things that the pros
will have to eliminate before the boys can
sit back on their haunches and howl that
the manufacturers are throwing curves
into them. The PGA playing copper in
such matter would provide some interest-
ing little sessions.

Any comment the fellows have to make
on this situation will be eagerly welcomed
by GOLFDOM.

Croke Figures Divot Acreage and

Winces

ACK CROKE, when the genius of Cook

County Forest Preserve golf courses,
figured out the annual divot acreage on
the preserve's 4 courses. During an aver-
age year 230,500 rounds are played on the
courses. Jack figures each player aver-
ages 50 divots a round. This makes 11,-
525,000 divots a year. With divots averag-
ing 10 sq. in., there are 181/3 acres of
divots removed a year, or about 2 3/5 acres
for each 9 holes. There's one of the head-
aches of golf course maintenance.

The problem is not as bad at private
clubs but it’s bad enough to have several
green-chairmen each year write GOLF-
DOM whether it would be advisable to
have caddies carry packets of seed and
dirt to put in divot sopts.

Bob Hayes, eminent supt. at Pelham
(N. Y.) C. C, offers the practical answer.
He says: “In order to use the seed in that
manner it would have to be mixed with
topsoil and fertilizer, and if not used
within a certain time the seed would
germinate in the packages. I doubt if the
caddies would use the seed as they should
and waste would be expensive.”

THE NEW country ciub course planned
at Tucson, Arizona, will contain a novel
feature in that it will have two 19th holes.
The proverbial 19th hole within the club-
house will exist just as it does in so many
other clubhouses, but Fucson's layout will
also have a 19th hole out on the grounds.
This extra hole is to be used for playing
off ties in club tournaments and will also
serve as a practice fairway.



