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Wireless Telephone Laws FAQS

Two new laws dealing with the use of wireless telephones while driving go into effect July 1,2008. Below is a list of Frequently Asked Questions concerning these new laws.
Q: When do the new wireless telephone laws take effect?
A:The new laws take effect July 1, 2008.
Q: What s the difference between the two laws? .
A:The first prohibits all drivers from using a handheld wireless telephone while operating a motor vehicle, (Vehicle Code (VC) §23123). Motorists 18 and over may use a“hands-free device." Drivers under the age of
18 may NOT use a wireless telephone or hands-free device while operating a motor vehicle (VC §23124).
Q: What if I need to use my telephone during an emergency, and | do not have a “hands-free” device? i
A:The law allows a driver to use a wireless telephone to make emergency calls to a law enforcement agency, a medical provider, the fire department, or other emergency services agency.
Q: What are the fines(s) if 'm convicted?
A:The base fine for the FIRST offense is $20 and $50 for subsequent convictions. With the addition of penalty assessments, the fines can be more than triple the base fine amount.
Q: Will I receive a point on my driver license if I'm convicted for a violation of the wireless telephone law?
A: No. The violation is a reportable offense, however, DMV will not assign a violation point.
Q: Will the conviction appear on my driving record?
A: Yes, but the violation point will not be added.
Q: Will there be a grace period when motorists will only get a warning? ) _
A: No. The law becomes effective July 1, 2008. Whether a citation s issued is always at the discretion of the officer based upon his or her determination of the most appropriate remedy for the situation.
Q: Are passengers affected by this law?
A: No. This law only applies to the person driving a motor vehicle.
Q: Do these laws apply to out-of-state drivers whose home states do not have such laws?
A: Yes.
Q: Can | be pulled over by a law enforcement officer for using my handheld wireless telephone?
A:Yes. A law enforcement officer can pull you over just for this infraction.
Q: What if my phone has a push-to-talk feature, can | use that? . 3
A: No. However, the law does provide an exception for those operating a commercial motor truck or truck tractor (excluding pickups), implements of husbandry, farm vehicle or tow truck, to use a two-way radio
operated by a“push-to-talk” feature.
Q: What other exceptions are there?
A: Operators of an authorized emergency vehicle during the course of employment are exempt, as are those motorists operating a vehicle on private property.
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