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MPCA finalized the 4 separate National 
Pollutant Discharge Elimination System 
(NPDES) / State Disposal System (SDS) 
Pesticide General Permits on November 
16, 2011. Coverage under this permit is 
automatic for anyone discharging a bio-
logical pesticide or a chemical pesticide 
that leaves a residue to a water of the state 
until April 30, 2012. After April 30, 2012, 
entities that exceed a Threshold are 
required to submit an application for per-
mit coverage - known as a Notice of 
Intent (NOI) - and pay an application fee. 
Those that do not exceed the Threshold 
are not required to submit an NOI or an 
application fee, but are automatically cov-
ered by the permit and must comply with 
basic permit requirements. 

Q: What is the National Pollutant 
Discharge Elimination System (NPDES) 
Program? 

A: The National Pollutant Discharge 
Elimination System (NPDES) is a federal 
permitting program under the authority of 
the Clean Water Act (CWA) that establish-
es controls on point source discharges of 
pollutants to waters of the United States. 
Point sources are defined as discrete con-
veyances including but not limited to any 
pipe, ditch, channel, or conduit from 
which pollutants are or may be dis-
charged. In 1974, the Minnesota Pollution 
Control Agency was given authorization 
from EPA to issue NPDES permits. 
Therefore, MPCA is the NPDES permit-
ting authority in Minnesota. MPCA has a 
responsibility to protect waters of the state 
under Minn. Stat. § 115.03 and is therefore 
regulating and permitting discharges to 
waters of the state. 

Q: Why is MPCA requiring NPDES 
permits for discharges from pesticide 
applications? 

A: The requirement to obtain NPDES 
permits for point source discharges from 
pesticide applications to waters of the 
state stems from a recent decision by the 
Sixth Circuit Court of Appeals. In its rul-
ing on National Cotton Council, et al. v. 
EPA the Court vacated EPA's 2006 rule 
that said NPDES permits were not 
required for applications of pesticides to, 
over or near U.S. waters when in compli-
ance with the FIFRA label. Thus, dis-
charges to waters of the U.S. from the 
application of pesticides will require 
NPDES permits when the court's mandate 
takes effect beginning on April 10, 2011. 

Q: Which pesticide applications are 
covered under MPCA's Pesticide 
Permits? 

A: MPCA's Pesticide Permits authoriz-
es discharges to waters of the state from 
the application of (1) biological pesticides, 
and (2) chemical pesticides that leave a 

residue for the following pesticide Use 
Patterns: Mosquitoes and Other Flying 
Insect Pests, Forest Canopy Pests, Aquatic 
Nuisance Animals, and Vegetative Pests 
and Algae. 

Q: Do the Pesticide General Permits 
cover discharges from pesticide applica-
tions near waters of the state, as 
described in the Court decision? 

A: Yes. Because the Court did not 
define the term "near" in the context of 
pesticide discharges, both EPA and MPCA 
interprets this term to refer to the 
unavoidable discharge to waters of the 
state in order to target pests in close prox-
imity to water. The MPCA is relying on 
Permittees to determine if the discharge to 
waters is "unavoidable." If so, a permit is 
required. If the Permittee determines the 
discharge is "avoidable," then he or she 
must avoid the discharge to a water of the 
state and no permit will be required. 

Q: What if I apply pesticides adjacent 
to water bodies? 

A: If you determine that a discharge in 
unavoidable, either because of slope, dis-
tance, or some other variable, then a per-
mit is needed. If you determine the dis-
charge is avoidable, then avoid the dis-
charge and a permit is not needed. If in 
doubt, follow the requirements of the per-
mit. 

Q: What are the Thresholds for 
Nuisance Aquatic Animal Control? 

A: The Threshold for aquatic nuisance 
animal control is 20 acres of treatment area 
in lakes or 20 linear miles of treatment 
area in flowing waters. The MPCA 
assumes that control of nuisance aquatic 
animals' means the discharge will be 
directly to water, and has set Thresholds 
to reflect this. This is a cumulative 
Threshold and based on a calendar year 
total. For example, if you apply pesticides 
in the spring and fall to an eleven-acre 
lake in a calendar year, you must submit a 
NOI because you are above 20 acres of 
treatment area. In the case of a stream or 
river, if calculating the treatment area, 
count each pesticide application activity 
and each side of a linear water body as a 
separate activity. For example, if treating 
both sides of a 10-mile stream, that is con-
sidered 20 miles of treatment area. Also, if 
applying to both sides of a 10-mile steam 
three times in a calendar year, that would 
be considered 60 miles. Also, the treat-
ment area is the area where the pesticide 
application is intended to have pesticidal 
benefits. For example, when applying to a 
stream or river, the area downstream that 
will be impacted by the pesticide should 
be used in calculating the Threshold. 

Q: What are the Thresholds for 
Vegetative Pests and Algae Control? 

A: MPCA's intent when setting the 
Threshold for vegetative pests and algae 
was to be as consistent as possible with 
the Department of Natural Resources' 
Aquatic Plant Management program. The 
Threshold applies to lakes 20 acres or 
greater. If you wish to treat greater than 
15% of vegetative pests in the littoral zone 
(where the depth of water is 15 feet or 
less), you have exceeded the Threshold. If 
controlling the whole lake for algae in a 
lake 20 acres and greater, you have 
exceeded the Threshold and must submit 
a NOI. Control of algae can occur over the 
whole lake or parts of the lake, such as 
bays. Regardless of the area that is applied 
to, if treating a lake 20 acres and greater, 
you must submit a NOI. 

The Threshold for treating vegetative 
pests and algae in all other waters of the 
state is 1,200 acres. This includes all other 
waters of the state not already mentioned. 
Some examples of 'waters of the state' 
where pesticides discharges will occur are 
road side ditches, drainage ditches, 
streams, rivers, wetlands, and other 
waters in Rights-of-Way. In order to 
address all pesticide applications through-
out the state, the MPCA developed the 
1,200 acre calendar year cumulative 
Threshold. For the purposes of this per-
mit, 'waters of the state' do not include 
curb and gutter. If aerially applying the 
pesticide, all waters of the state under that 
area should be added to the "treatment 
area." If spot spraying and a discharge to 
waters of the state is unavoidable, then 
the area that receives application should 
be added to the calendar year total to 
determine if the Threshold is exceeded. 
This Threshold is cumulative and based 
on a calendar year total. NOTE: If you are 
treating an area that is intermittently wet, 
count it toward the threshold total only 
when visible or standing water is present. 
MPCA acknowledges that 'waters of the 
state' is a broad definition. In order to 
address all pesticide applications through-
out the state, the MPCA developed the 
1,200 acre calendar year cumulative 
Threshold. 

Q: What about spot spraying? Do I 
have to include that in the Threshold? 

A: Yes. You should calculate the 
Thresholds using all methods of treat-
ment. If aerially applying the pesticide, all 
waters of the state under that area should 
be added to the "treatment area.' If spot 
spraying and unable to avoid a discharge, 
then the area that receives application 
should be added to the calendar year total 
to determine if the Threshold is exceeded. 

(Editor's Note: For more information about 
this program, contact Plise Doucette at 651-
757-2316.) 


